Tennisalbue – Sådan kommer du af med tennisalbue

Forfatter: 

Hvad er tennisalbue?

Fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj Benjamin L. Ringgaard vil her fortælle om Tennisalbue. Tennisalbue er en overbelastning af underarmens muskler og sener, som sidder fast på et lille knoglepunkt på den nederste del af overarmsknoglen på ydersiden af albuen. Hvis musklerne og senerne bliver belastet over evne kan små dele gå i stykker, hvilket medfører smerte. Typisk bliver symptomerne gradvis forværret over uger, men i nogle tilfælde kan smerterne også komme over natten, fra den ene dag til den anden.

Tennisalbue

Hvordan føles det

Symptomer er lokal smerte på ydersiden af albuen, samt ømhed i under- og overarmens muskulatur. Smerterne kan både være i hvile, som en murrende brændende smerte og komme ved bevægelser, typisk som en skarp lokal smerte på ydersiden af albuen.
Overbelastningsskaden kan variere i intensitet, så nogle oplever ømhed efter meget aktivitet, og andre oplever store smerter blot ved at skulle give hånd eller åbne en dør.

Hvad gør man

Da skaden er en overbelastningsskade er det vigtigste at stoppe eller begrænse den belastning, der har udløst overbelastningen. Din krop vil forsøge at løse problemet selv, ved at hele det skadede område. Så i første omgang er behandling ro, aflastning evt. NSAID (Ipren) og tid til, at kroppen han hele. Mange oplever desværre, at det ikke bliver bedre når skaden først er sket. Som fysioterapeut kan vi vejlede ift. øvelser, bandage og behandling for tennisalbue, når kroppen af sig selv ikke kan komme af med tennisalbue. Da det er en skade på muskler og sener kan vævets helingstid være helt op til 9 måneder. Smerterne aftager heldigvis meget tidligere, men det tager tid før muskler og sener igen har deres oprindelige styrke. Det kan altså kræve noget tålmodighed når man har fået tennisalbue.

Helingstider

Øvelser til tennisalbue

En del af behandlingen for tennisalbue er øvelser. Behandling indeholder øvelser, da øvelserne stimulerer kroppen til at hele og styrke de muskler og sener som er blevet overbelastet. Man kan selv lave øvelser og vi anbefaler 3 øvelser.
De 3 øvelser udføres 3 x ugen men mindst 48 times pause mellem i 12 uger.
Belastningen i træningen skal være så tung, at du lige kan gennemføre 15 gentagelser, hvorefter du holder en pause på 1 min. Hver øvelse udføres i 3 sæt.
Det må godt gøre ondt mens, du laver øvelserne, men smerten må ikke tage til efterfølgende.
Du kan forvente at opleve en effekt efter du har trænet i 3-4 uger.
Det er meget vigtigt, at du laver bevægelserne meget langsomt. Brug mindst 6-8 sekunder på hver gentagelse. Alle aktiviteter, men undtagelse af træningen, som resulterer i smerte bør undgås i genoptræningsperioden og NSAID bør også begrænses.

Første tennisalbue øvelse er som vist på billedet, at sidde med underarmen støttet på et bord eller armlæn så håndledet er frit. Med en let vægt i hånden, skal håndledet løftes langsomt op og sænkes langsomt igen. Hele bevægelsen skal tage ca. 6-8 sekunder at gennemføre, det vil sige 3-4 sekunder opad og 3-4 sekunder nedad.
Dette skal gøres 15 gange, hvorefter du holder en lille pause på ca. 1 min også laver du øvelsen igen. Det gør du i alt 3 gange, så du samlet har lavet 45 gentagelser med 2 pauser på ca. 1 min.

Tennisalbue øvelse

Anden tennisalbue øvelse er som vist på billedet, at sidde med en håndvægt (en hammer kan også bruges), også rotere underarmen og håndledet så håndfladen skiftevis er ned mod bordet og er op mod loftet. Hele bevægelsen skal ligesom første tennisalbue øvelse og tage ca. 6-8 sekunder at gennemføre, og du skal gøre det 15 x 3 men en pause på ca. 1 min.

Tennisalbue øvelse rotation

Tredje tennisalbueøvelser er som vist på billedet, at sidde med en elastik omkring fingrende (det kan være lidt lettere, hvis du snor den dobbelt om tommelfingeren). Nu spreder du fingrende og fører dem kontrolleret sammen igen. Antallet af elastikker, eller elastikkens tykkelse skal svare til, at du kan lave bevægelsen 15 gange men ikke være så let, at du kan lave øvelsen 25 gange.
Hele bevægelsen udføres 15 gange og tager ca. 6-8 sekunder at gennemfører og skal gøres 3 x 15 men pause på ca. 1 min.

Tennisalbue øvelse med elastik

Hvordan får man tennisalbue

Tennisalbue kan komme fra sport, kontorarbejde, praktisk arbejde, håndarbejde og meget mere.
Generelt kan man sige at tennisalbue er en overbelastningsskade, og overbelastningsskader kan man få af at gøre meget af noget over lang tid, eller gøre meget af noget man ikke plejer.
Nogle af de typiske årsager til overbelastninger i muskler og sener, både generelt og i underarmen er i forbindelse med sport. Hvis man over kort tid øges sit aktivitetsniveau meget er man i risiko for at udvikle tennisalbue. Det kan være, at man starter i en sportsklub, eller man rykker op til et højere niveau, eller bare starter op igen på sport efter sommer eller vinterpause. Udstyret man spiller med kan også øge risikoen for at udvikle tennisalbue, hvis man f.eks. skifter til en anden badminton eller tennisketch i løbet af sæsonen.
Tennisalbue kan også komme fra andet end sport. Mange oplever at få tilsvarende smerter på ydersiden af albuen, når de sidder mange timer ved computeren og har hånden på computermusen. Smerterne kan også komme efter en weekend, hvor man har været flittig med malerpenslen, eller efter et større gør-det-selv projekt, hvor man har gået mange timer og været i gang med værktøj og tunge løft. Sidst kan tennisalbue også komme af håndarbejde, specielt det at strikke kan være en belastning for underarmens muskler. Så tennisalbue kan altså ramme den aktive tennisspiller, den grundige håndværker og den flittige strikker.

Hvordan slipper jeg af med smerterne

Behandlingen for tennisalbue er som tidligere beskrevet en kombination af ro, tid og tålmodighed som de vigtigste elementer. Herefter kommer træning for at stimulerer til heling og genoprette styrke i vævet og sidst smertelindring efter behov, specielt hvis smerterne forhindre nattesøvn.
I mere alvorlige tilfælde, typisk hvor tennisalbue har været der i + 3 måneder og ikke bliver bedre trods korrekt behandling, er der mulighed for at få lagt en blokade, som skal hjælpe med at igangsætte kroppens helingsproces.

Indholdsfortegnelse

Tennisalbue – Sådan kommer du af med tennisalbue
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.