Slidgigt / Artrose

Forfatter: 

Slidgigt i knæ

Har du problemer med ledsmerter, stive og ømme led eller oplever du, at dine led skurrer mod hinanden, så kunne det være symptomer på slidgigt – også kaldt artrose. Fysioterapeut i Aarhus, Åbyhøj Benjamin L. Ringgaard fortæller her om artrose.

Hvad er slidgigt / artrose?

Artrose eller slidgigt, er en kronisk ledsygdom, hvor brusken i leddet nedbrydes over tid. Artrose er derfor en gigtsygdom, hvor leddets omkringliggende væv og brusk langsomt ødelægges/degenereres. Derudover så fortykkes ledkapslen, og der produceres mere ledvæske, så leddet hæver op. Slidgigt indtræffer hyppigst efter 50 års alderens og risikoen for slidgigt er stigende med alderen. Slidgigten kan give smerter, som derfor nedsætter din funktionsevne. Det er forskelligt fra individ til individ, hvordan sygdommen opleves og udvikler sig.

Symptomer på slidgigt / artrose

De mest hyppige symptomer på slidgigt kan være ledsmerter, stive og ømme led samt at dine led skurrer eller knaser. Der kan også opstå inflammation (betændelse) i leddet, som kan give hævede og ømme led.
Relateret til hverdagssituationer kan symptomerne opleves ved trappegang, hvor knæet skurrer eller du kan have svært ved at bruge hænderne til at holde på ting eller leddene er stive, når de har været placeret i samme stilling i lang tid.

Du kan opleve perioder, hvor gigten er progressiv og udvikler sig hurtigt, men der kan også gå op til år mellem de enkelte stadier af forløbet.
Slidgigtsforandringerne kan identificeres ved en røntgenundersøgelse. Der er endnu ikke opdaget en sammenhæng mellem graden af røntgen-forandringer og symptomerne herunder smerter.

Smerter forbundet med slidgigt / artrose

Smerter opleves som en af de første symptomer på slidgigt, og leddene kan føles stive og besværlige at få i gang især om morgenen. Smerterne kan variere fra dag til dag. Derudover kan du opleve, at smerterne forsvinder eller mindskes, når leddet varmes op, fx ved træning på en kondicykel. Dog vender smerterne typisk tilbage igen, hvis leddet overbelastes. Der er desuden ikke påvist en sammenhæng mellem smerternes styrke og slidgigtens intensitet.

Gør noget – tidligt!

I første fase af sygdommen vil den formodentlig ikke påvirke dit liv synderligt meget, men det er vigtigt at forebygge mulige forandringer, som sygdommen kan medføre over tid. Det er vigtigt at gøre noget selv og gerne så tidligt som muligt – og her er det vigtigt at holde sig aktiv.

Forebyggelse af slidgigt og Artrose – Hvad kan du selv gøre?

Da slidgigt er en kronisk sygdom, er den ikke mulig at helbrede, men derimod kan smerterne lindres, så dagligdagens gøremål føles mindre besværlige. Derudover kan behandlingen muligvis forsinke en forværring af sygdommen.

Fysioterapeut Simon Bork Nielsen viser knæøvelser til forebyggelse af slidgigt / Artrose i knæet

Du kan selv gøre meget i forhold til behandlingen af sygdommen i samråd med din læge og fysioterapeut, så symptomerne mindskes.

Det kan også være relevant at gennemgå et vægttab for at mindske belastningen på dine led. Hertil kombineret med træning og information om sygdommen kan dette være vejen frem mod mindre smerter. Gigtforeningen opstiller nogle råd og vejledning vedrørende emner, du selv kan gøre noget ved, som er angivet herunder:

  •        Bliv stærk – dyrk motion
  •        GLA:D træning
  •        Spis sundt og følg kostrådene
  •        Hold den slanke linje – mindske overvægt
  •        Kend din sygdom
  •        Lev med smerter


GLA:D træning

GLA:D står for Godt Liv med Artrose i Danmark, og henvender sig til dig med slidgigt i hofte og knæ. GLA:D er træningsøvelser som du kan lave hjemme eller sammen med en fysioterapeut.

Træningen varer 60 minutter og det anbefales, at du træner to gange om ugen i minimum seks uger, før du kan forvente en mærkbar forbedring.
På klinikken, Sundhed med Mening, kan Fysioterapeut Benjamin give dig superviseret træning i vores nye trænings sal, og sørge for dine behov, og at øvelserne tilpasses til dit niveau.

Gigtforeningen har beskrevet programmet samt vist videoer af øvelserne, som kan findes i følgende link: https://www.gigtforeningen.dk/traening-ved-slidgigt-artrose-i-hofte-og-knae/


Se alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Slidgigt / Artrose
Forfatter
For mig er det vigtigt, at de mennesker jeg snakker med forstår, hvorfor de har fået ondt. Jeg har nok en tendens til at blive for nørdet, men jeg tror på, at forstår man årsagen bag smerterne giver vejen ud også bedre mening.